Zo veilig/onveilig zijn babynestjes!

Babynestjes zijn HE-LE-MAAL hip! Mijn Instagram tijdlijn staat vol met foto's van schattige baby's in prachtige babynestjes. Weet je niet waar ik het over heb? Babynestjes zijn minibedjes om baby's een fijn, geborgen gevoel te geven tijdens het slapen. De meeste baby's vinden het heerlijk. Maar is het ook veilig? Ik zocht het uit!

Wat zijn babynestjes?

Een babynestje, ook wel 'cosy nest' genoemd, is de nieuwste trend in de babywereld. De trend is overgewaaid vanuit Scandinavië. Eigenlijk kun je babynestjes wel goed met een kattenmandje vergelijken. Het zijn kleine, mobiele 'nestjes' met een opstaande en gewatteerde rand. Eromheen zit een hoes met riempjes of trekkoordjes om het babynestje strak te kunnen trekken en dus iets te kunnen verkleinen. In het babynestje kun je je baby laten slapen of spelen. Door de kleine ruimte en de opstaande rand geeft een babynestje je baby een geborgen gevoel. De meeste babynestjes zijn geschikt voor kinderen van 0-6 maanden en zijn op heel veel manieren te gebruiken: in de box, op de grond, in het ledikantje en bij jullie in bed.

 

De veiligheid

Babynestjes hebben een aantal veiligheidsrisico's:

 

 • Stikken
  Als je baby met zijn gezichtje tegen je rand terecht komt, kan je kindje stikken.

 • Rebreathing
  Bij rebreathing ademt je kindje steeds zijn eigen adem weer in. Dit betekent dat elke ademhaling minder zuurstof bevat (het lichaam neemt namelijk steeds een beetje zuurstof op). Je baby zal geen reflex krijgen om naar lucht te snakken, omdat hij wel kan ademen. Dit is dus een heel stil gevaar. Dit is ook de reden dat hoofdbeschermers en kussens voor baby's worden afgeraden. 

 • Warmtestuwing
  Baby's kunnen hun temperatuur niet goed reguleren. In een babynestje kunnen ze het erg warm krijgen, zonder hun warmte kwijt te kunnen. Dit is erg gevaarlijk. Dit is ook de reden dat dekbedden voor baby's worden afgeraden.

 • De koorden 
  Ook de koorden aan de onderkant van het babynestje worden als gevaarlijk beschouwd. Dit laatste vind ik zelf wel wat overdreven, want de koordjes liggen bij de tenen van je baby en je baby kan onmogelijk 180 graden draaien in een babynestje.

 

Conclusie

Kan je je mooie babynestje waar je baby zo lekker in slaapt dan helemaal niet meer gebruiken? Die conclusie zou ik zelf niet willen trekken. Ik zou zeggen: geniet van je babynestje, maar houd altijd toezicht (rebreathing kun je niet zien, maar je kunt wel zien of het neusje voldoende vrij ligt). Gebruik het babynestje dus gerust voor een dutje in de woonkamer terwijl je boek leest of als je op visite bent, maar gebruik het babynestje niet in de nacht als je geen toezicht kunt houden. Better safe than sorry. Toch?


Wat is jouw mening over babynestjes?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355