Zo weinig slapen kersverse ouders

27 Jun 2018

Iedereen weet dat kersverse ouders gemiddeld genomen weinig slapen. Tel daar nog wat stress en onzekerheid bij op en je hebt 2 chronisch vermoeide ouders met wallen onder hun ogen. Maar nu is er onderzocht hoe weinig kersverse ouders dan slapen. En het resultaat, daar schrok ik best wel van. Het is weinig. Heel weinig!

 

Hoeveel slapen kersverse ouders?

Uit een onderzoek van matrassenexpert Simba blijkt dat kersverse ouders maar 4 uur en 44 minuten per nacht slapen! En dit is niet het gemiddelde van een paar dagen of een paar weken, maar van een heel jaar!
Kersverse ouders krijgen in de eerste 12 maanden na de geboorte dus 59% minder slaap dan de aanbevolen 8 uur per nacht. Dat komt neer op 50 'gemiste' nachten per jaar. Ongelooflijk! Vertel dat maar eens tegen je werkgever. Dan heeft hij vast ineens heel veel respect voor wat je nog presteert.

 

Topsport

Uit het onderzoek blijkt ook dat ouders gemiddeld 54 minuten per nacht besteden aan het in slaap wiegen van hun kind. Dit doen ze meestal wandelend. En in een jaar hebben ze daardoor evenveel stappen gezet als in 28 volle marathons!

 

Gevolgen van te weinig slaap

Tuurlijk zorgt te weinig slaap voor minder concentratie, wallen en een korter lontje, maar meer dan 2/3 van de Britse ouders denkt ook dat ze hierdoor ruzie krijgen met hun partner. 23% Van de Britten denkt dat ze hierdoor vreemde gedrag heeft vertoond in het eerste jaar na de geboorte, 11% hallucineert soms en 8% vergat de naam van de baby af en toe. 

Wat doen ouders om hun baby in slaap te krijgen?

Ook al weet je als ouder dat het heel normaal is dat je baby 's nachts wakker is, toch doe je er 's nachts natuurlijk alles aan om je baby te laten slapen. Vooral als 's ochtends de wekker weer gaat. Dit zijn de 10 populairste methoden om een baby weer te laten slapen:

 

 1. Warme melk

 2. Vaste rituelen aanhouden

 3. Zacht wiegen van de baby

 4. Fopspeen

 5. Warm badje

 6. Extra dekentje

 7. Voorlezen

 8. Baby optillen

 9. Liedje zingen

 10. Favoriete speelgoed geven (ik kan me trouwens echt niet voorstellen dat je baby hiervan gaat slapen)

 

Tips

Hoe overleef je dat eerste jaar dan toch?

 

 • Koffie!

 • Slapen wanneer je kan

 • Zonnebril

 • Frisse lucht

 

Schrale troost

Een schrale troost voor voor alle moeders die 's ochtends nauwelijks genoeg energie hebben om hun wallen weg te werken en alle vaders die dagelijks zoveel koffie drinken dat ze er misselijk van worden: je bent niet alleen!

 

Denk jij dat dit overeenkomt met jouw eerste jaar? Sliepen jullie gemiddeld meer of minder?

 

Bron: https://www.hln.be/nina/familie/kersverse-ouders-slapen-minder-dan-5-uur-per-nacht-tips-van-een-mama~a3ec1745/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355