Zo zie je of je kind liegt (volgens een FBI-agent)

16 Sep 2020

De meeste kinderen liegen regelmatig. En hoewel een incidenteel leugentje helemaal niet zo erg is, is het wel fijn om als ouder te weten wanneer je kind wél en wanneer je kind niet de waarheid spreekt. Toch?! Voor FBI-agent Mark Bouton, tevens auteur van het boek 'How to Spot Lies Like the FBI, is dit kinderspel. In deze blogpost lees je zijn tips.

 

Aanwijzingen

Mensen die liegen, geven hier aanwijzingen toe. Zowel verbaal als non-verbaal. Mark Bouton: "Sommige van die gedragingen komen door stress, maar ook chemische en fysieke reacties spelen een rol."

Dus wil jij weten of je zoontje die koekjes écht niet heeft opgegeten en of je dochter haar tanden écht wel heeft gepoetst? Knoop dan een gesprekje aan en observeer. Bouton geeft als tip om onschuldige vragen te stellen en om goed naar de reactie van je kind te kijken. Je let vooral op 'tics' die niet overeenstemmen met het normale gedrag van je kind.

 

Lees ook: Waarom het goed is als je kind zich af en toe verveelt.

 

9 'Tics'

 

 1. Blik schiet alle kanten uit
  Gaan de ogen van je kind alle kanten op? Dat is een teken dat hij of zij niet de waarheid spreekt. Dit gedrag zit geworteld in onze oerinstincten. Je kind is onbewust op zoek naar een ontsnappingsroute.

 2. Snel knipperen
  Een persoon die de waarheid vertelt, knippert zo'n 5 à 6 keer per minuut. Een persoon die liegt, kan wel 5 à 6 keer na elkaar knipperen.

 3. Naar rechts kijken
  Als je je probeert om iets te herinneren, kijk je naar links. Als de ogen van je kind naar rechts gaan, is hij of zij iets aan het verzinnen. Let op: linkshandigen hebben de omgekeerde neiging.

 4. Lang de ogen sluiten
  Sluit je kind zijn of haar ogen net wat vaker en langer dan normaal? Zo'n 2 seconden? Dan word je waarschijnlijk belogen. Dit is een soort verdedigingsmechanisme.

 5. Eigen gezicht aanraken
  Zit je kind ineens veel aan zijn of haar gezicht? Oei! Van liegen gaat je gezicht onbewust jeuken.

 6. Lachen zonder oogrimpels
  Bij een oprechte glimlach, wordt de huid rondom je ogen samengeknepen. Een lach zonder oogrimpels is nep.

 7. Rode wangen en zweten
  Als je kind liegt, zal zijn of haar lichaam adrenaline aanmaken. Hierdoor krijgt je kind rode wangen en zweet op zijn of haar voorhoofd, wangen en achteraan in de nek.

 8. Hoofdschudden
  Als je kind tijdens het praten af en toe knikt, spreekt hij of zij waarschijnlijk de waarheid. Als je kind tijdens het praten onbewust hoofdschudt, vertelt hij of zij je waarschijnlijk een leugen. Dit is een automatisch reflex van het lichaam.

 9. Samengeperste lippen
  Zijnd de lippen van je kind samengeperst? Pas dan goed op! Als je liegt worden je lippen namelijk droog waardoor je ze samenperst of je wangen naar binnen zuigt.

 

Hoe goed denk jij dat je het herkent als je kind liegt?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355