De zomerschool voor het basisonderwijs: waarom ik dit geen goed idee vind

11 Jul 2017

Zomerscholen schieten als paddenstoelen uit de grond. Ik denk dat er maar weinig ouders zijn met een kind op het basisonderwijs die dit begrip nog niet kennen. Een zomerschool is een soort school waar kinderen tijdens de zomervakantie één of meerdere weken naartoe gaan, omdat ze anders 6 weken lang niet genoeg leren. Tenminste, dat zeggen de zomerscholen zelf. Ik ben het hier niet helemaal mee eens en zal je uitleggen waarom.

 

Eerst even iets meer informatie over de zomerschool. Zomerscholen vind je door het gehele land. De zomerschool is er voor alle kinderen op de basisschool, ook voor groep 1 en 2. Kinderen gaan, afhankelijk van de zomerschool, 1, 2 of 3 weken extra naar school. Sommige kinderen maar halve dagen, sommige kinderen hele schooldagen. De prijzen variëren erg van gratis tot honderden euro’s. Ook het programma verschilt erg per zomerschool. Op sommige zomerscholen krijgen kinderen hele dagen extra rekenen en taal, terwijl andere zomerscholen ook veel aandacht besteden aan sportieve en creatieve activiteiten. Als je je aanmeldt, wordt er van je verwacht dat je er de gehele periode bent. Een dagje strand behoort tijdens de zomerschool niet tot de mogelijkheden. Op sommige zomerscholen moet je hier zelfs een contract voor ondertekenen.

 

Misschien is het al duidelijk dat ik geen voorstander ben van de zomerschool. Jullie willen nu ook vast weten waarom. Ik geef hieronder mijn 4 argumenten:

 

 1. Tijdens de vakantie eindelijk even geen stress
  40 Weken per jaar is je kind bezig met gestructureerde activiteiten: taal, rekenen, sporten, muziekles… Kinderen moeten dan stil zijn, goed luisteren, opletten, doen wat er op de planning staat, hun werkje op tijd af hebben etc. Tijdens de vakantie kunnen kinderen eindelijk eens doen waar ze zelf zin in hebben. Eindelijk een paar weken zonder stress. Kinderen kunnen even lekker bijkomen en opladen en kunnen er na 6 weken weer vol nieuwe energie en motivatie tegenaan!

 2. Ook tijdens de vakantie leren kinderen veel
  Onderschat niet wat een kind leert op vakantie: het spelen is goed voor de motoriek en de sociale vaardigheden, ze ontdekken nieuwe plekken en activiteiten, ze horen misschien wel andere talen, ze vervelen zich af en toe wat goed is voor hun fantasie en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

 3. Behoud het leerplezier
  Kinderen houden van nieuwe dingen leren! Kinderen vragen niet voor niets zo vaak: ‘Waarom?’ Nu is het alleen zo dat alles wat verplicht is, minder leuk is. Laat kinderen tijdens de vakantie dus lekker zelf hun tijd indelen. Misschien lezen ze wel stripboeken, een tijdschrift of een recept bij het bakken van een lekkere taart.

 4. Je bereikt de verkeerde doelgroep
  Bij kinderen die thuis geen leesstimulans krijgen, valt het leesniveau terug tijdens de vakantie. Ik bedoel dit absoluut niet onaardig of negatief, maar we hebben het hier over asielzoekers en gezinnen met een lage sociaal-economische status. Die kinderen zouden misschien gebaat zijn bij de zomerschool, maar dat is niet de doelgroep. Zomerscholen kosten namelijk vaak geld. De kinderen van ouders die het kunnen betalen, hebben het niet nodig. Die worden thuis namelijk voorgelezen of gaan naar een museum. Zo bereik je dus de verkeerde doelgroep en creëer je een tweedeling. Kinderen die het niet nodig hebben, krijgen een grotere voorsprong en kinderen die het wel nodig hebben, krijgen een grotere achterstand.

 

Zo, nu weten jullie mijn mening. Ik ben ook erg benieuwd naar die van jullie! Wat vind jij van de zomerschool voor het basisonderwijs?

 

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nederland/doorleren-op-vakantie-afgeraden-die-koppies-hebben-rust-nodig

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355