Zoveel jaar moeten nieuwe ouders dealen met slaapgebrek

22 Jul 2020

Uit onderzoek van de University of Warwick blijkt dat ouders lang met slaapgebrek moeten dealen. Heel lang! De duizenden deelnemers uit het onderzoek werden 7 jaar lang gevolgd om hun nachtrust te monitoren en de resultaten zijn schokkend als je het mij vraagt.

 

6 Jaar slaapgebrek

Ja je leest het goed: uit het onderzoek blijkt dat het slaapgebrek wel 6 jaar kan duren! Het slaapgebrek bereikt zo'n 3 maanden na de geboorte zijn dieptepunt. Vooral vrouwen hebben dan last van enorme slaaptekorten. Naarmate de kinderen ouder worden, verbetert de slaapkwaliteit geleidelijk, maar toch geven veel ouders aan dat hun nachtrust nooit meer hetzelfde is als in het pre-kids tijdperk. Dr. Sakari Lemola geeft aan dat kinderen op een gegeven moment wel gaan doorslapen, maar dat je als ouder toch af en toe te maken hebt met een kind dat wakker wordt, ziek is of nachtmerries heeft en dat daarnaast de stress en zorgen die gepaard gaan met het ouderschap ook van invloed kunnen zijn op de slaapkwaliteit van ouders. 

 

Zo beoordelen ouders hun slaapkwaliteit

In het onderzoek moesten ouders hun slaapkwaliteit beoordelen op een schaal van 1 tot 10. Vrouwen gaven hun slaapkwaliteit in het eerste jaar na de geboorte van hun eerste kind 1,7 punten lager dan voordat ze kinderen hadden. In het eerste jaar na de geboorte van hun tweede of derde kind, gaven vrouwen hun slaapkwaliteit 1 punt lager dan voor hun eerste zwangerschap. 

 

Zoveel slaap 'kost' een baby

Uit het onderzoek blijkt dat moeders in het eerste jaar na de geboorte van hun eerste kind gemiddeld 40 minuten minder sliepen dan voor de zwangerschap. Dit getal bleef gelijk bij volgende kinderen.

In de eerste 3 maanden 'verloren' vrouwen iets meer dan een uur slaap per nacht in vergelijking met de zwangerschap en in de loop van het jaar werd dat steeds iets minder.

 

Vaders verloren minder slaap

Uit het onderzoek blijkt dat vaders ook slaap verliezen. Maar wel heel veel minder! In de eerste 3 maanden na de geboorte van hun eerste kind verloren vaders slechts 13 minuten slaap.

 

Uitputtend

Cathy Finlay voegt nog toe: "Slaapgebrek kan fysiek en emotioneel uitputtend zijn. Maak je geen zorgen over niet essentiële klusjes in huis en accepteer hulp van familie en vrienden wanneer zij dit aanbieden." En nog een hoopvolle afsluiter: "De slaapverstoring kan moeilijk en uitputtend zijn, maar houd er rekening mee dat het niet voor altijd zal duren."

 

Hoe is of was het gesteld met jouw slaap in het eerste jaar na de geboorte?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355