Zoveel pepernoten mag een zwangere vrouw!

De kruidnoten en pepernoten liggen alweer in de winkel! Sommigen vinden dit belachelijk, anderen fantastisch. Daar wil ik nu geen discussie over starten. Ik wil het graag hebben over de hoeveelheid die je 'mag' als zwangere vrouw. In deze heerlijke versnapering zit namelijk de stof coumarine. Vooral aan zwangere vrouwen wordt aangeraden om niet meer dan de maximale aanbevolen hoeveelheid te eten. Maar hoeveel is dat dan precies? Ik zocht het uit!

 

Mijn grote frustratie

We beginnen even met een grote frustratie van mij: kruidnoten zijn geen pepernoten! Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig zowel kruidnoten als pepernoten, pepernoten noemt en dat vind ik op z'n minst een beetje gek. 

Pepernoten zijn die taaitaaiachtige brokken. Ze hebben een onregelmatige vorm, plakken aan je tanden en smaken zoet en anijsachtig.

Kruidnoten zijn die krokante, ronde koekjes met een regelmatige vorm. Ze zijn hard en worden bereid met speculaaskruiden. Je vindt ze ook vaak in de winkel met coatings eroverheen zoals een chocoladecoating.

 

Coumarine

Zowel pepernoten als kruidnoten bevatten kaneel. Kaneel bevat de smaakstof coumarine. Deze smaakstof kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral zwangere vrouwen wordt aangeraden op te passen met coumarine. De schadelijke gevolgen voor de baby zijn onbekend, maar mogelijk zou coumarine kunnen leiden tot aangeboren afwijkingen.
Omdat coumarine in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn, is er een maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. Wat nogal bijzonder is, is dat deze maximale hoeveelheid voor traditionele en/of seizoensgebonden producten zoals pepernoten en kruidnoten veel hoger is dan voor ontbijtgranen, 'normale' bakkerijproducten en nagerechten. 

 

Maximale hoeveelheid coumarine en kaneel

De maximale aanbevolen hoeveelheid coumarine is 0,1 milligram per kilo lichaamsgewicht. Bij 'normale' kaneel mag je dan zo'n 50 milligram kaneel per kilo lichaamsgewicht eten. Een vrouw van 80 kilo mag per dag dus 4000 milligram kaneel eten, wat gelijk is aan 4 gram kaneel per dag.

 

Maximale hoeveelheid pepernoten

Als we ervan uitgaan dat de fabrikant of bakker de maximale wettelijke hoeveelheid gebruikt in zijn recept, mag je per kilo lichaamsgewicht 2 gram pepernoten eten. Een vrouw van 60 kilo mag dus maximaal 120 gram pepernoten per dag eten en een vrouw van 80 kilo 160 gram per dag. Gemiddeld weegt een pepernoot 3 gram. Als vrouw van 60 kilo mag je er dan 40 eten en als vrouw van 80 kilo 53.

 

Maximale hoeveelheid kruidnoten

Een kruidnoot weegt gemiddeld 1 gram. Een vrouw van 60 kilo mag ook bij kruidnoten maximaal 120 gram kruidnoten per dag eten en een vrouw van 80 kilo 160 gram per dag. In aantal mag je dus een stuk meer kruidnoten dan pepernoten eten. Namelijk 120 kruidnoten als je 60 kilo weegt en 160 kruidnoten als je 80 kilo weegt.

 

Maximale hoeveelheid kruidnoten met chocolade

Als de kruidnootjes gecoat zijn met chocolade, mag je er in grammen meer van eten. In de chocolade zit natuurlijk geen kaneel. Een chocolade kruidnoot weegt gemiddeld 2 gram. Als vrouw van 60 kilo mag je dan 240 gram kruidnoten met chocolade per dag. Als vrouw van 80 kilo mag je 320 gram kruidnoten met chocolade per dag. De aantallen verschillen uiteraard niet van de kruidnoten zonder chocolade. Dus 120 kruidnoten met chocolade als je 60 kilo weegt en 160 kruidnoten met chocolade als je 80 kilo weegt. 

 

Let op: In deze berekeningen wordt er geen rekening gehouden met andere kaneelhoudende producten zoals appeltaart, ontbijtkoek, bepaalde thee, speculaas etc. Als je deze producten ook consumeert, 'mag' je uiteraard minder pepernoten of kruidnoten. 

De risico's van teveel coumarine lijken maar klein te zijn, maar toch houd ik me zelf graag aan de adviezen. Je bent tenslotte 'maar' 9 maanden zwanger. Ik zou dus zeggen: geniet ervan, maar wel met mate.


Hoe kijk jij hier tegenaan? Houd jij je aan deze adviezen? Of werk jij gerust een zak kruidnoten naar binnen?

 

Bronnen: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/coumarine.aspx

https://www.nrc.nl/nieuws/2002/04/19/kaneel-is-gevaarlijk-voor-zwangeren-7586336-a406758

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/188695-zwanger-en-pepernoten-of-kruidnoten.html

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355