Zwanger? Houd rekening met deze kosten

Uit onderzoek van Independer blijkt dat 1 op de 5 vrouwen niet op de hoogte is van de kosten die komen kijken bij een vrijwillige bevalling in het ziekenhuis. Die kosten zijn behoorlijk hoog en de rekening kan dan ook een flinke shock zijn. Hetzelfde aantal zwangere vrouwen weet ook niet dat je basis zorgverzekering maar een gedeelte van de kraamzorg vergoed. Omdat ik het belangrijk vind dat alle zwangere vrouwen weten met welke kosten zij te maken kunnen krijgen, zette ik ze op een rijtje (voor 2019).

 

Bevalling

Zo'n 80% van de vrouwen bevalt in het ziekenhuis. De meesten hiervan doen dit zonder medische indicatie. Veel vrouwen weten niet dat je dan in principe een eigen bijdrage betaalt van een paar honderd euro. 

Het exacte bedrag dat je moet betalen, verschilt per ziekenhuis. Je zorgverzekeraar vergoedt, als je alleen een basisverzekering hebt afgesloten, €215,-. De rest betaal je zelf.

Meestal liggen deze kosten rond de €350,-.

 

Kraamzorg

Je hebt in Nederland standaard recht op 49 uur kraamzorg als je borstvoeding geeft en 45 uur als je kunstvoeding geeft. Als je alleen en basisverzekering hebt, moet je zelf een eigen bijdrage betalen van €4,40 per uur. Als je alle uren kraamzorg neemt, moet je aan het eind dus een bedrag van ruim €200,- betalen!

Is het bij jou in de straat betaald parkeren? Dan zijn de parkeerkosten ook voor jou. 

 

Combinatietest of NIPT

De 12-weken echo en de 20-weken echo krijg je standaard vergoed. Je kunt er ook voor kiezen om ook een combinatietest of NIPT uit te laten voeren om te testen of je kind het syndroom van Down, Edwardssyndroom of Patausyndroom heeft. De kosten voor de combinatietest bedragen zo'n €170,- en de kosten voor de NIPT €175,-.

 

Overige kosten

Veel kosten die ook vaak worden vergeten zijn: hogere energierekening, borstkolf, kraampakket, geboortekaartjes, positiekleding en eventueel sparen voor je kind. 

 

Besparen

Je kunt veel besparen door een aanvullende zorgverzekering te nemen. Ik heb zelf in december 2017 mijn zorgverzekering gewijzigd van alleen een basispakket naar een aanvullend pakket. Zo zou mijn poliklinische bevalling worden vergoed (uiteindelijk werd ik medisch dus was het niet meer van toepassing), werd de kraamzorg volledig vergoed (zelfs een dag 9 en 10), kreeg ik een gratis kraampakket, kreeg ik korting op mijn borstkolf en kon ik korting krijgen op een zwangerschapscursus. Dat kan makkelijk uit!

 

Bij een aantal zorgverzekeraars zoals ZilverenKruis kun je je aanvullende pakket nog wijzigen tot 1 februari. Check dat dus vooral even als je je nu bedenkt dat je je beter wilt verzekeren. 

 

Heb jij te maken gekregen met onverwachte kosten tijdens de zwangerschap, of kort na de bevalling?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355