Zwanger? Kijk uit voor het CMV virus!

26 Mar 2018

De kans is groot dat je er nog nooit van gehoord hebt, maar dit virus kan ernstige gevolgen hebben voor je ongeboren baby: CMV. In dit artikel lees je wat het is, hoe je besmet kunt raken, wat de gevolgen kunnen zijn en welke preventieve maatregelen je kunt nemen.

 

Wat is CMV?

CMV staat voor cytomegalovirus en is verwant aan herpesvirussen. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft het ooit gehad! Best bizar dat toch maar weinig mensen dit virus kennen he?

Dit komt doordat je er niet zoveel van merkt als je een CMV-infectie oploopt. Maar als je deze infectie voor het eerst oploopt tijdens je zwangerschap, kan dit gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby.

 

Hoe krijg je het CMV-virus?

Je krijgt het CMV-virus via speeksel, urine, moedermelk, bloed of seksueel contact van/met een besmet persoon. Vooral jonge kinderen met CMV zijn erg besmettelijk. Zij scheiden een hoge concentratie van het virus af in hun urine en speeksel. Je kunt dus al besmet raken door het verschonen van de luier van een kind of een kusje op de mond. 
En het rotte is: je weet niet of je jij of je kind besmet zijn met het virus. Het geeft vrijwel geen klachten. Hooguit wat koorts en vermoeidheid. Ieder persoon kan dus potentieel besmet zijn.

 

Wat zijn de gevolgen?

Een gewonen infectie is geen enkel probleem, maar aangeboren CMV kan vervelende gevolgen hebben zoals een laag geboortegewicht, een ontwikkelingsachterstand, geelzucht, een te klein hoofdje, vergroting van de lever of milt, oogproblemen, slechthorendheid en epileptische aanvallen. 

 

Hoe groot is de kans?

De kans dat je het CMV-virus ergens in je leven krijgt, is heel erg groot. En als je eenmaal besmet bent geraakt, blijft het virus voor altijd in je lichaam. Maar dat is allemaal geen probleem. Het is pas een probleem als je dit virus oploopt tijdens je zwangerschap. En die kans is gelukkig niet zo groot: minder dan 1%. 
De kans dat je het dan doorgeeft aan je kind (via de placenta) is zo'n 50%. Jaarlijks wordt 1 op de 200 baby's geboren met CMV. In totaal zijn dat zo'n 1000 baby's per jaar. 
Dit betekent trouwens ook niet meteen dat al deze kinderen klachten hebben. Niet alle kinderen ontwikkelen daadwerkelijk symptomen. Van de baby's die bij de geboorte gezond lijken, ontwikkelt 10-15% nog wel symptomen op latere leeftijd. 

Van de 1000 baby's die geboren worden met CMV, ontwikkelen zo'n 180 baby's vervelende symptomen.

 

Hoe wordt het ontdekt?

Meestal weet je helemaal niet dat je het virus hebt. Je krijgt er namelijk geen klachten door en er wordt ook niet op gescreend. Als er vermoedens zijn, bijvoorbeeld door afwijkingen bij de echo's, kan een bloedtest uitsluitsel geven. 
Als je baby CMV heeft, wordt dit meestal alleen ontdekt als hij vlak na de geboorte symptomen heeft. 

 

Behandeling

Helaas bestaat er nog geen behandeling tegen het CMV virus. Als je baby dit blijkt te hebben, krijgt hij een antiviraal middel toegediend. Dit lijkt goed te werken voor baby's die vlak na de geboorte symptomen krijgen. Het is niet bekend of dit ook effect heeft op eventuele symptomen op latere leeftijd.

 

CMV voorkomen

Helaas is CMV nauwelijks te voorkomen. De volgende tips verkleinen het risico:

  • Was je handen regelmatig met water en zeep

  • Was je handen na contact met urine, snot of speeksel (van jonge kinderen)

  • Deel geen eten, drinken, bestek, bekers of borden met jonge kinderen

  • Stop het speelgoed of de speen van jonge kinderen niet in je eigen mond

 

Werk je met jonge kinderen? Dan is het advies om wegwerphandschoenen te dragen bij het verschonen van luiers en het schoonmaken van speelgoed. 


Kende jij het CMV-virus?

 

Bronnen: 

https://www.rivm.nl/Onderwerpen/C/Cytomegalovirusinfectie/Cytomegalovirusinfectie_CMV_en_zwangerschap

https://www.kindengezin.be/img/flyer-vvk-cmv.pdf

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355