Zwanger geworden ondanks de pil? Dit is de verklaring.

28 Mar 2019

Je hoort regelmatig dat vrouwen zwanger zijn geworden ondanks dat ze de pil gebruikten. Vaak krijgen deze vrouwen naar hun hoofd geslingerd dat ze dan waarschijnlijk tóch een pil vergeten zijn, dat ze de pil niet elke dag op hetzelfde tijdstip hebben ingenomen of ze krijgen de vraag of ze niet aan de antibiotica waren. Uit nieuw onderzoek is echter een verklaring gekomen voor het feit dat deze vrouwen tóch zwanger raakten. Spoiler: ze deden niks fout.

 

Onderzoek

Wetenschappers van de University of Colorado Anschutz Medical Campus hadden een vermoeden dat er een verklaring moest zijn voor het feit dat er regelmatig vrouwen zwanger raken ondanks dat ze de pil slikten en dat deze verklaring niet was dat die vrouwen iets fout deden. Ze deden vervolgens onderzoek bij 350 vrouwen. Deze vrouwen lieten ze niet de pil slikken, maar kregen een anticonceptiestaafje ingebracht. Dit staafje, dat in je bovenarm wordt geplaatst, geeft hormonen af die voorkomen dat je een eisprong krijgt en dus dat je zwanger raakt. Door met hormoonstaafjes te werken in plaats van met de pil wisten de onderzoekers zeker dat de vrouwen niks fout deden. Ze vonden een oorzaak en publiceerden deze oorzaak in het tijdschrift Obstetrics & Gynecology.

 

Verklaring

De boosdoener is een gen. Dit gen, genaamd het CYP3A7*1C-gen, breekt de werkzame stoffen in anticonceptiemiddelen af. Logischerwijs vergroot dit de kans dat deze vrouwen zwanger worden, ondanks het gebruik van hormonale anticonceptie. Hoe lager de dosis hormonen, hoe groter de kans op een zwangerschap. Zo'n 5% van de vrouwen schijnt drager te zijn van dit gen. Momenteel kun je je hier naar mijn weten nog niet preventief op laten testen. Je kunt alleen maar hopen dat de anticonceptie bij jou z'n werk doet.

 

Ken jij verhalen van mensen die zwanger zijn geworden ondanks het gebruik van de pil?

 

Bron: HLN

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355