Zwanger in de hitte: 5 tips

14 May 2018

Als je zwanger bent, reageert je huid door de hormonen anders op de zon. Zo moet je oppassen voor een zwangerschapsmasker. Daarnaast houden veel zwangere vrouwen ook veel vocht vast met dit warme weer. Ze krijgen bijvoorbeeld dikke enkels en voeten. Warme dagen kunnen dus behoorlijk pittig zijn voor zwangere vrouwen. Daarom vandaag 5 tips om als zwangere vrouw de hitte te overleven.

 

1. Schaduw en zonnebrand

Als je zwanger bent, heb je hoogstwaarschijnlijk meer last van de hitte. Je kunt duizelig worden en last krijgen van een zwangerschapsmasker. Blijf dus zo veel mogelijk in de schaduw en smeer jezelf regelmatig (ongeveer iedere 2 uur) in met zonnebrand. 

Een zwangerschapsmasker zijn eigenlijk pigmentvlekken. Deze komen vooral voor op je gezicht en komen doordat je door de hormonen meer pigment in je huis hebt. Bijna altijd verdwijnen ze weer na de bevalling, maar toch wil je er liever geen weken of zelfs maanden mee rondlopen. 

 

2. Water

Als het warm is, heeft je lichaamstemperatuur ook de neiging om te stijgen. Om de overtollige warmte af te voeren, ga je zweten. De verdamping van het zweet, zorgt voor afkoeling. Door dit proces raak je wel veel vocht kwijt. Het is dus belangrijk om dit weer aan te vullen door veel (water) te drinken. Doe je dit niet, dan droog je uit. Je hart moet dan sneller pompen om alle organen van voldoende zuurstof en voedingsstoffen te voorzien en hierdoor kun je last krijgen van duizeligheid en hoofdpijn. Als je uitdroogt, kan ook de bloedtoevoer naar je baby achteruit gaan, waardoor je baby minder voedingsstoffen krijgt. Dat wil je natuurlijk niet hebben! Drinken dus!

 

3. Voetenbadje

Een perfecte manier om af te koelen is een koud voetenbadje. Binnen een paar minuten voel je je dan een stuk beter. En met een beetje geluk slinken je opgezwollen voeten en enkels hier ook weer van. 

 

4. Katoenen jurkjes
Trek lekker comfortabele, luchtige kleren aan die niet knellen. Het liefst natuurlijk in een lichte kleur zoals wit of geel. Natuurlijke materialen zijn het fijnste, omdat deze stoffen 'ademen' en de kans op warmte-uitslag verkleinen. Trek dus lekker een katoenen jurkje of een linnen broek uit de kast.

 

5. Relax!

Dit is eigenlijk de belangrijkste tip: doe het rustig aan! Doe gerust overdag een dutje, stel het huishouden even uit, zeg eerlijk tegen je vrienden en familie dat je geen puf hebt om op pad te gaan en vraag hulp bij klusjes die je nu even niet lukken. Dat mag nu je zwanger bent! 

 

Conclusie

Dus: zet een stoel in de schaduw, trek een luchtig jurkje aan, smeer je in met zonnebrand, regel een voetenbadje of een voetenbankje en ga lekker zitten met een goed boek en een grote fles water. Al is het maar voor heel even!

Heb jij veel last van de warmte? Heb jij nog tips om zwanger de zomer door te komen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355