Zwanger zijn blijkt besmettelijk!

24 Sep 2018

Ik heb mijn vrienden maar alvast een berichtje met mijn excuses gestuurd: uit onderzoek blijkt dat een zwangerschap écht besmettelijk kan zijn. Het is dus geen toeval dat het nadat 1 iemand uit de vriendenkring zwanger is het meestal niet lang duurt voordat er meer volgen. Benieuwd hoe dat werkt?

 

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden er 1700 verschillende vrouwen gevolgd. De meeste vrouwen waren aan het begin van het onderzoek ongeveer 15 jaar en aan het eind ongeveer 30. Tijdens het onderzoek gaven de vrouwen ook inzicht in hun vriendschappen, waardoor patronen in vriendengroepen konden worden ontdekt.

 

Uit dit onderzoek bleek dus zwanger onder vriendinnen zijn besmettelijk is. Vriendinnen die elkaar al kennen sinds de middelbare school, hebben wat zwanger zijn betreft een grotere invloed op elkaar dan vriendinnen die elkaar pas korter kennen. Als 1 persoon uit een vriendengroep die elkaar al sinds de middelbare school kenden zwanger werd, volgende de anderen al snel. De besmettelijkheid om zwanger te worden geldt niet voor zussen. En niet alleen het zwanger worden zelf is besmettelijk, maar ook het aantal kinderen dat je krijgt! Als al je vriendinnen 3 kinderen krijgen, is de kans groot dat je zelf ook je best doet om er 3 op de wereld te zetten. 

 

De verklaring(en)

Volgens de onderzoekers zijn er 3 mogelijke verklaringen waarom zwangerschappen in een vriendenkring elkaar zo snel opvolgen:

 

 1. Groepsdruk
  Als 1 of meer vrouwen uit de vriendenkring zwanger zijn, willen de anderen meestal niet achterblijven uit (onbewuste) angst om buitengesloten te worden.

 2. Minder stress
  Het stelt je gerust als je ziet dat de zwangerschap van je vriendin probleemloos is verlopen of als zij erg geniet van het moederschap. Daardoor verdwijnen je eigen 'angsten' en bezwaren.

 3. Praktisch
  Het heeft heel wat voordelen om samen zwanger te zijn of zwangerschappen kort op elkaar te laten volgen. Je kunt spullen overnemen en bepaalde taken en kosten delen. Zo kan 1 van jullie de kinderen naar de voetbal brengen en kunnen jullie een oppas delen. 

 

Zie jij dit ook terug in jouw vriendengroep(en)?

 

Bron: http://www.asanet.org/sites/default/files/savvy/journals/ASR/Jun14ASRFeature.pdf

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355