Zwangeren opgelet: alcohol in alcoholvrije drankjes

We weten dat het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap schadelijk is voor de ongeboren baby. Veel zwangeren grijpen dan ook regelmatig naar een alcoholvrij biertje of wijntje. Maar wist je dat je zelfs met drankjes waar alcoholvrij op staat op moet letten, omdat hier vaak tóch alcohol in zit?

 

Productieproces

Alcoholvrij bier kan op 2 manieren worden gemaakt: het brouwproces kan worden aangepast zodat er geen alcohol ontstaat én het bier kan na het brouwen gedealcoholiseerd worden. Alcoholvrije wijn wordt altijd gedealcoholiseerd. Na dit proces blijft er nog een restje alcohol over in het eindproduct.

 

Hoeveel alcohol zit er in alcoholvrij bier?

In Nederland mag er 0,1% alcohol in alcoholvrij bier zitten. Dit is heel weinig. Die hoeveelheid is vergelijkbaar met de hoeveelheid alcohol in een rijpe banaan.

In Duitsland mag er 0,5% alcohol in alcoholvrij bier zitten. In Spanje is dit percentage 1% en in Italië en Frankrijk 1,2%. De bieren uit deze landen mogen ook verkocht worden op de Nederlandse markt, waarbij op het etiket staat dat het gaat om alcoholvrij bier. Importeurs hoeven het etiket niet aan te passen op de Nederlandse markt. Bizar he? Een Nederlands gebrouwen biertje van 1,2% wordt in Nederland verkocht als alcoholarm bier, maar een in Italië gebrouwen biertje van 1,2% wordt in Nederland verkocht als alcoholvrij bier.

Als er 0,0 op een biertje staat, mag je er vanuit gaan dat er echt helemaal geen alcohol in het biertje zit.

 

Hoeveel alcohol zit er in alcoholvrije wijn?

Alcoholvrije wijn mag volgens de wetgeving maximaal 0,5% alcohol bevatten. In de praktijk zit er meestal 0,2-0,5% alcohol in alcoholvrije wijn.

Ook bij wijn geldt dat als er 0,0 op staat, je er vanuit mag gaan dat er echt helemaal geen alcohol in de wijn zit. Daar zijn er echter maar weinig van.

 

Hoeveel alcohol is schadelijk?

Het is niet duidelijk vanaf welke hoeveelheid alcohol schadelijk is. Dit is namelijk per persoon verschillend. Het hangt van verschillende factoren af zoals hoeveel lichaamsvocht de zwangere vrouw heeft, hoe goed haar lever werkt, hoe oud de zwangere vrouw is, hoe goed de ongeboren baby de alcohol af kan breken etc. 

 

En als de placenta nog niet is aangelegd?

Ook dan is alcohol schadelijk. Alcohol is een wateroplosbare stof die via je maag en darmen wordt opgenomen in je bloed. Het verspreidt zich snel door je hele lichaam. Alcohol komt ook in de eerste weken, als er nog geen placenta is, toch bij je baby terecht.

 

Advies

Volgens het Kennisinstituut Bier kun je als zwangere prima een 'alcoholvrij' drankje met 0,5% alcohol erin drinken. Volgens Wim van Dalen, directeur van STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid kun je dit beter niet doen. Ook de Gezondheidsraad pleit voor de nulnorm.

 

Wist jij dit? En welke keuzes maak jij hierin?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355