Zwangerschapsbrein: feit of fabel?

18 Oct 2019

Je hoort vaak dat zwangere vrouwen vergeetachtig worden. Ze kunnen zich niet meer concentreren, vergeten afspraken, weten niet meer waar hun sleutels liggen, lopen de trap op en weten vervolgens niet meer waarom ze naar boven zijn gelopen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Komt deze vergeetachtigheid nou daadwerkelijk door de zwangerschap of is het gewoon een smoesje voor 'niet opletten' en 'luiheid'? Je leest het in deze blogpost.

 

Feit of fabel?

Zwangerschapsdementie, zoals we de vergeetachtigheid tijdens de zwangerschap ook wel noemen, bestaat echt. Met hersenscans kun je duidelijk zien dat de hersenen van zwangere en pas bevallen vrouwen er anders uitzien dan de hersenen van vrouwelijke leeftijdgenoten die nooit zwanger zijn geweest. Volgens Australisch onderzoek heeft 4 op de 5 vrouwen last van zwangerschapsdementie. Een baby in je buik heeft dus echt invloed op je brein. Dit zijn de oorzaken:

 

1. Minder Omega 3 vetzuren

Je lichaam gebruikt eigen omega 3 vetzuren om het zenuwstelsel van je baby te helpen ontwikkelen. Hierdoor raken je reserves uitgeput en dit heeft een (negatieve) invloed op je hersenen.

2. Progesteron

Tijdens je zwangerschap heb je heel wat extra hormonen in je lichaam. Zo ook extra progesteron. Progesteron zorgt er onder andere voor dat de bevruchte eicel kan innestelen en dat er moedermelk wordt geproduceerd. Het werkt ook remmend op de delen in je hersenen die herinneringen helpen opslaan. Jammer!

 

Lees ook: 7 Gênante zwangerschapskwaaltjes.

 

3. Choline

De voedingsstof choline is een bouwsteen voor acetylcholine wat weer een belangrijk stofje is voor je geheugen. Je lichaam stuurt veel van dit stofje naar je baby voor het ontwikkelen van zijn of haar hersentjes waardoor je er zelf een beetje te weinig van overhoudt.

 

4. Slaaptekort

Tijdens je zwangerschap slapen de meeste vrouwen slechter. Als je slaapt ordenen en verwerken je hersenen alle informatie van de dag. Als je slecht slaapt, wordt dit proces verstoort. Hierdoor vergeet je dingen sneller en ben je minder geconcentreerd.

 

5. Andere prioriteiten

Je bent tijdens je zwangerschap gewoon zo met de bevalling en je baby bezig dat je minder ruimte en aandacht hebt voor andere (minder belangrijke) zaken. 

 

Benieuwd wanneer je brein weer terugkeert naar zijn oude staat? Dat gebeurt meestal zo'n 2 jaar na de bevalling.

 

Heb of had jij last van zwangerschapsdementie?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355