Zwangerschapszwemmen

Vorige week woensdag ging ik voor het eerst naar zwangerschapszwemmen. Ik vond het super spannend. Ik wist namelijk niet zo goed wat ik kon verwachten. Precies daarom schrijf ik ook deze blog. Wat is zwangerschapszwemmen? Wat doe je tijdens zo'n les? Waarom koos ik voor deze 'sport'? En hoe beviel de eerste les?

 

Zwangerschapszwemmen

Zwangerschapszwemmen is een 'sport' waarbij zwangere vrouwen in groepsverband werken aan hun conditie en aan ontspanning. Tijdens een les zwangerschapszwemmen sta je in heup/borstdiep water met een hoge temperatuur rond de 31/32 graden en doe je verschillende oefeningen die voor worden gedaan door een (gediplomeerde) instructrice. 

Het doel van zwangerschapszwemmen is om je uithoudingsvermogen te verbeteren, je spieren sterk en soepel te maken, te ontspannen en om je voor te bereiden op de bevalling. 

 

Waarom zwangerschapszwemmen?

Er zijn maar weinig sporten die je veilig tot het einde van je zwangerschap vol kunt houden. Maar zwemmen blijft gedurende je gehele zwangerschap veilig en prettig. Tijdens je zwangerschap komen er natuurlijk heel wat kilo's bij wat belastend is voor je lichaam. In het water merk je hier bijna niets van, kun je je veel vrijer bewegen en belast je je lichaam niet. Daarnaast heeft het warme water een gunstige invloed op je bloedcirculatie. Daardoor vindt een verhoogde zuurstofopname in je bloed plaats, wat belangrijk is voor jou en je baby.

De voornaamste reden voor mij waren mijn rug- en bekkenklachten. De fysiotherapeut raadde mij aan om mij in te schrijven voor zwangerschapsyoga of zwangerschapszwemmen. Aangezien ik erg nuchter ben en zo stijf ben als een plank, koos ik voor zwemmen. 

 

Hoe ziet een les eruit?

De les die ik volgde duurde 45 minuten. De les begon met wat oefeningen 'op de plaats' zoals joggen, boksen, knieën heffen etc. 

Tijdens het volgende deel kregen we zo'n gekleurde slurf waarmee we telkens op een bijzondere manier naar de overkant 'zwommen'. Zo moest je erop gaan zitten en met een fietsbeweging aan de overkant komen, moest je de slurf vasthouden met je handen en trappelend naar de overkant komen en moest je de slurf in je knieholtes leggen terwijl je op je rug lag en jezelf met je armen naar de overkant 'trekken'. Het is heel jammer dat het niet gefilmd is. Ik denk dat het er hilarisch uitzag!
We eindigden de les SUPER relaxt. Slurf in je knieholtes, tweede slurf in je nek en drijven maar!

Tijdens de hele les stond er top 40 muziek op en werd er ook lekker veel gekletst.

 

Hoe beviel de eerste les?

Zoals ik al zei, vond ik het best wel spannend. Wat voor mensen zou ik aantreffen? Zou ik de jongste deelnemer zijn? Zouden de meeste al hoogzwanger zijn? Zouden ze Fries praten waar ik niks van versta? Gelukkig viel het reuze mee! Het was eigenlijk gewoon heel fijn. Ik vond de les absoluut niet intensief, maar wel heel leuk en ontspannend. En ik ga er maar vanuit dat het vanzelf wel wat intensiever wordt, zodra ik verder in mijn zwangerschap kom. 

 

Heb jij gesport tijdens je zwangerschap? Wat deed jij? Heb jij wel eens een lesje zwangerschapszwemmen gedaan? Wat vond je daarvan?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355