Breath holding spells: wat zijn het en wat moet je doen?

16 Aug 2020

Je schrikt je een ongeluk als je kind voor het eerst een breath holding spell krijgt. Tijdens zo'n breath holding spell houdt je kind zijn adem in waardoor hij uiteindelijk buiten bewustzijn kan raken. Zo'n 5% van de kinderen maakt dit ooit mee. In dit artikel lees je wat de oorzaak hiervan is, hoe dit eruit ziet en wat je als ouder kunt doen.

 

Wat gebeurt er?

Tijdens een breath holding spell, stopt een kind met ademhalen. Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid zuurstof in het bloed afneemt, de huid blauw van kleur wordt, de hersenen tijdelijk minder zuurstof krijgen en het kind uiteindelijk flauw zal vallen. Zodra het kind flauwvalt, kan hij zijn adem niet meer inhouden, gaat het zuurstofgehalte weer omhoog en komt het kind weer bij.

 

Hoe ziet een aanval eruit?

De meeste kinderen worden tijdens een breath holding spell blauw van kleur en raken bewusteloos. De ogen kunnen omhoog rollen. Kinderen kunnen verstijven of juist slap worden. Het is ook mogelijk dat een kind een beetje gaat schokken met de armen en benen. Het kan je als ouder het gevoel geven dat je kind doodgaat. Gelukkig is dit niet het geval. 

 

En deze video zie je hoe een breath holding spell eruit zou kunnen zien.

 

Jonge kinderen

Deze aanvallen komen in principe voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar (iets jonger of ouder is ook mogelijk). De eerste aanval vindt meestal plaats als een kind tussen de 1 en 1,5 jaar oud is. 

 

De oorzaak

Meestal ontstaat een breath holding spell als gevolg van een heftige emotie zoals boosheid, verdriet of angst. Door zo'n heftige emotie, kan een kind vergeten adem te halen.

Kinderen gaan dan hard huilen, lopen rood aan en houden hun adem in op het moment dat ze uitademen. 

 

Gevaarlijk?

Breath holding spells zien er eng uit, maar zijn niet gevaarlijk. Doordat aanvallen maar kort duren, ontstaat er geen hersenschade. Ze hebben geen negatieve invloed op de groei en ontwikkeling van kinderen en ze groeien er vanzelf overheen. 

 

Wat moet je doen als ouder?

Als je kind een breath holding spell krijgt, is het belangrijk om rustig te blijven, bij je kind te blijven en ervoor te zorgen dat je kind zich niet kan bezeren. Dien geen pijnprikkels toe en gooi ook geen koud water in het gezicht van je kind. Dit kan weer nieuwe aanvallen uitlokken.

Als je kind niet bekend is met breath holding spells en voor het eerst stopt met ademhalen, slap/stijf wordt en/of flauwvalt, is het altijd verstandig om 112 of de huisarts te bellen. Het is dan belangrijk om andere oorzaken zoals epilepsie of een hartaandoening uit te sluiten. Ook als je kind wél bekend is met breath holding spells, maar je je zorgen maakt of twijfelt of dit een breath holding spell is, kun je natuurlijk contact opnemen met een arts. Je kunt 112 beter een keer te veel dan te weinig bellen!

 

Zodra je weet dat je kind last heeft van breath holding spells, is het belangrijk om de opvang en andere personen die op je kind passen in te lichten. Met je kind kind kun je over de aanvallen praten, maar het is wel belangrijker om het niet groter te maken dan het is. 

 

Heb jij wel eens een breath holding spell gezien? Kende je dit fenomeen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355