Deze app vertelt je waarom je baby huilt

11 Jul 2018

Baby's hebben verschillende soorten huiltjes. Hieraan zou je kunnen horen wat er met je baby 'aan de hand is'. Heeft je baby honger? Heeft je baby pijn? Heeft je baby een volle luier? Heeft je baby gewoon behoefte aan wat liefde en aandacht? Het onderscheiden van deze huiltjes is niet altijd even makkelijk. Al helemaal niet als je doof bent! Daarom is er nu een app die je hier een handje bij helpt! Zo zou je trial-and-error-aanpak niet meer nodig zijn.

 

ChatterBaby

De naam van de app is ChatterBaby. Dit betekent letterlijk 'Babbelbaby'. De app is ontwikkeld door wetenschappers aan de University of California in Los Angeles. De app werkt als volgt: Je opent de app en neemt 5 seconden op van het huilen van je baby. De app analyseert het gehuil op verschillende onderdelen: de frequenties, de periodes tussen sterke geluiden en stiltes. "Als je bijvoorbeeld gehuil hoort met lange periodes van stilte erin, dan is de kans groot dat de baby hangerig is", zegt projectleider Ariana Anderson van de Universiteit in Calofornia. "Maar wanneer de baby echt pijn heeft, is het gehuil meestal luiers er zit er weinig stilte tussen de geluidsuitbarstingen."

 

3 opties

Na de analyse laat de app zien wat waarschijnlijk de reden is van het huilen van je baby. Hier kunnen 3 opties uitkomen:

  • Fussy: hangerig

  • Hungry: hongerig

  • Pain: pijn

De app geeft de waarschijnlijkheid aan met met balkjes met percentages. Bijvoorbeeld 70% hungry, 17% pain en 13% fussy. De oorzaak van het gehuil is (natuurlijk) niet met zekerheid te zeggen.

 

 

Waarom zou het werken?

Inmiddels is wel bekend dat baby's verschillende huiltjes hebben met verschillende betekenissen hebben. Hier speelt 'Dunstan babytaal' bijvoorbeeld ook op in. De ontwikkelaars van de app hebben zo'n 2000 audio opnames van babyhuilbuien verzamelt. Ook schreven zij een speciaal algoritme dat deze geluiden analyseert. 

Tijdens de eerste tests lieten ze de app baby's horen met pijn: ze kregen een vaccinatie of gaatjes in de oorlellen. De app slaagde erin om pijn in 90% van de gevallen te herkennen.

 

Door ontwikkelen

De onderzoekers gaan nog verder met de app. Ze gebruiken de huiltjes die je uploadt (geanonimiseerd) voor een brede analyse. Na de analyse van de app kun je ook aangeven of de app gelijk had en wat volgens jou de oorzaak van het gehuil was.

 

Hoe kom je aan deze app?

Je kunt de app ChatterBaby gratis downloaden via de App Store van Apple of de Play Store van Android. Ook vind je de app op de website Chatterbaby.org, waar je tevens meer achtergrondinformatie kunt lezen.

 

 

Wat vind jij van deze uitvinding? Zou jij de app gebruiken? En zou jij de uitkomst vertrouwen?

 

Bron: https://www.deingenieur.nl/artikel/app-toont-ouders-waarom-hun-baby-huilt

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355