Vermindert borstvoeding het risico op wiegendood?

16 Jun 2018

Er is opnieuw onderzoek gedaan naar de bescherming die borstvoeding biedt tegen wiegendood. Beschermt borstvoeding daadwerkelijk tegen wiegendood? Hoelang zou je dan borstvoeding moeten geven? En wat als je geen borstvoeding kunt of wilt geven?

 

Ik moet eerlijk bekennen dat ik lang heb getwijfeld of ik deze blogpost wel moest plaatsen. Niet iedere ouder kan borstvoeding geven en een blogpost als deze kan dan behoorlijk confronterend zijn. Maar 98% van de vrouwen is wél in staat om voldoende, volwaardige borstvoeding te geven en die vrouwen hebben dus een keuze. En een bewuste keuze kun je wat mij betreft alleen maar maken als je voldoende informatie tot je beschikking hebt. Sla deze blogpost dus gerust over als je geen borstvoeding kunt geven of als je dit absoluut niet wilt en lees vooral verder als je je keuze nog moet maken of als je al borstvoeding geeft.

 

Borstvoeding beschermt tegen wiegendood

Wiegendood is de belangrijkste doodsoorzaak van baby's tussen de 1 maand en 1 jaar oud. Eerdere onderzoeken suggereerden al dat borstvoeding het risico op wiegendood zou verlagen. Dit onderzoek is het eerste onderzoek dat uitwijst hoe lang moeders borstvoeding moeten geven om bescherming tegen wiegendood te bieden. Dat blijkt 2 maanden te zijn. Borstvoeding gedurende een kortere tijd bood, wat wiegendood betreft, niet zo'n voordeel.
 

Hoeveel borstvoeding voor bescherming tegen wiegendood?
Borstvoeding gedurende 2 maanden vermindert het risico op borstvoeding met bijna helft. Hoe langer baby's borstvoeding krijgen, hoe groter de bescherming is. De baby hoeft voor deze bescherming niet uitsluitend borstvoeding te krijgen. Elke hoeveelheid borstvoeding vermindert het risico op wiegendood. Dus gedeeltelijk borstvoeding en gedeeltelijk kunstvoeding lijkt hetzelfde voordeel te bieden.

 

Oproep

De onderzoekers doen een oproep tot 'voortdurende gezamenlijke inspanningen' om de cijfers van borstvoeding wereldwijd te verhogen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft als doel gesteld dat meer dan de helft van de baby's wereldwijd in 2025 voor tenminste 6 maanden uitsluiten borstvoeding krijgt.

 

Wat als je geen borstvoeding kunt geven?

De natuur heeft zijn zaakjes goed op orde. 98% Van de moeders is in staat om voldoende, volwaardige borstvoeding te geven. Helaas lukt het in de praktijk niet bij 98% van de moeders door verkeerde begeleiding/adviezen en onzekerheid. Als je wel borstvoeding wilt geven, maar het lukt niet, neem dan altijd contact op met een lactatiekundige. 
Als je echt geen borstvoeding kunt geven, zou je donormelk kunnen overwegen. Dit is moedermelk die een andere moeder overheeft. Lees ook: 

 

Wat als je geen borstvoeding wilt geven?

Dan ben je zeker niet meteen een slechtere moeder! Een baby heeft ook enorm veel aan een moeder die ontspannen en gelukkig is! En naast borstvoeding zijn er nog heel veel andere factoren die een verband hebben met wiegendood zoals roken, de temperatuur in de slaapkamer en de rugligging/buikligging.

Dus mijn conclusie: geef borstvoeding een kans en schakel hulp in als het niet zo lekker loopt. Informeer eens naar donormelk als het niet lukt en geniet vooral zoveel mogelijk van je kleine baby!

 

Bronnen: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/10/171030123401.htm

https://www.vakbladvroeg.nl/twee-maanden-borstvoeding-halveert-kans-op-wiegendood/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355